Calendari

astronòmic 2018

Gener

A finals de mes, el dia 31, ens espera un eclipse total de lluna, encara que no podrem veure'l desde Espanya, però sí al oest d'Amèrica del Nort fins a Asia i Australia, a través del Pacífic. Durant l'eclipse, la Lluna s'enfosquirà gradualment i adquirirà un color roig oxidat.

Febrer

El 15 de febrer tenim lluna nova. Es tracta del millor moment per a observar objectes dèbils com galàxies i cúmuls d'estrelles perquè no hi ha llum de lluna que interfereixi. També comptarem amb un eclipse solar parcial. Un eclipse solar parcial ocorre quan la Lluna cobreix tant sols una part del Sol. Recordem que aquest tipus d'eclipse tant sols es poden observar amb seguretat amb un filtre solar. Aquest eclipse parcial tant sols serà visible en parts de Xile, Argentina i l'Antàrtida.

Març

El 15 de març el planeta mercuri assoleix el major allargament oriental de 18.4 graus del Sol. Aquest és el millor moment per a veure Mercuri, ja que estarà en el seu punt més alt sobre l'horitzó en el cel nocturn. Busca el planeta just després del capvespre. El dia 31 de març hi haurà Lluna plena. La Lluna estarà en el pol opost de la Terra, ja que el Sol i la seva cara estaran completament il·luminats.

Abril

Entre els dies 22 i 23 d'abril, hi haurà una pluja de lírids. Els lírids produeixen generalment al voltant de 20 meteors per hora en la seva hora punta. Aquests meteors poden produir rastres de pols brillant que dura diversos segons. La llum de la Lluna no serà un problema, simplement acudeix a un lloc fosc després de la mitja nit.

Maig

El 9 de maig el planeta Júpiter es trobarà en oposició. El planeta gegant es trobarà en el seu punt més proper a la Terra i la seva cara estarà completament il·luminada pel Sol. Serà més brillant que en qualsevol altra època de l'any, i visible durant tota la nit.

Juny

El dia 21 de juny ocorre el solstici de juny. El Pol Nort de la Terra s'inclinarà cap al Sol, que habrà assolit la seva posició més septentrional en el cel i estarà directament sobre el Tròpic de Càncer a 23,44 graus de latitud nort. Estarem en el primer dia d'estiu en el hemisferi nort i el primer dia d'hivern en el hemisferi sud.

Juliol

El dia 27 de juliol hi haurà un eclipse lunar total. L'eclipse serà visible en la major part d'Europa, Àfrica, Àsia occidental i central, l'Oceà Índic i Australia occidental.

Agost

El dia 17 d'agost el planeta Venus assolirà la seva major elongació oriental de 45,9 graus del Sol. Aquest és el millor moment per a veure Venus, ja que estarà en el punt més alt sobre l'horitzó en el cel nocturn. Busca Venus en el cel occidental després del capvespre.

Setembre

El dia 23 de setembre ocorre l'equinnoci de setembre. El Sol brillarà directament en l'ecuador i hi haurà parts casi iguals de dia i de nit en tot el món. És també el primer dia de tardor en l'hemisferi nort i el primer dia de primavera en l'hemisferi sud.

Octubre

El dia 23 d'octubre ocorrerà el fenòmen Urà en oposició. Urà assolirà el seu punt més proper a la Terra i la seva cara estarà completament il·luminada pel Sol. Serà més brillant que qualsevol altra època de l'any i visible durant tota la nit.

Novembre

Els dies 17 i 18 de novembre podrem observar una pluja de meteors Leónides. Les Leónides són una pluja d'estrelles promedi, produint fins a 15 meteors per hora en el seu punt màxim. Aquesta pluja és únic ja que té un pic ciclònic de 33 anys, en el que es poden veure centenars de meteors per hora.

Desembre

Els dies 13 i 14 de desembre es produirà la pluja d'estels Gemínides. Es considerada per molts com la millor pluja d'estrelles, produint fins a 120 meteors per hora en el seu apogeu. Els meteors irradiaran des de la constel·lació de Gèminis, pero podran aparèixer en qualsevol part del cel.